Powered By Blogger

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Lance Armstrong

Ο Λανς Άρμστρονγκ (Lance Edward Armstrong, πραγματικό όνομα Lance Gunderson) γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1971. Είναι αμερικανός ποδηλάτης, επτά διαδοχικές φορές νικητής του γύρου της Γαλλίας (Tour De France), τον μεγαλύτερο αγώνα ποδηλασίας στον κόσμο και έναν από τους πιο εξαντλητικούς αγώνες σε όλο τον αθλητισμό. Αυτό είναι ρεκόρ για την ποδηλασία. Υπάρχουν 4 άλλοι ποδηλάτες με πέντε νίκες στο γύρο της Γαλλίας (Miguel Indurain, Bernard Hinault, Eddy Merckx, Jacques Anquetil).
Ένας ταλαντούχος ποδηλάτης, ο Άρμστρονγκ κατείχε τη σπάνια ικανότητα να υπερέχει στις αναβάσεις βουνού αλλά και στις μεμονωμένες χρονικές δοκιμές (trials).

Βιογραφία


Ο Άρμστρονγκ γεννήθηκε στο Plano, Τέξας, το 1971 και τον μεγάλωσε η μητέρα του Linda Mooneyham. Η μητέρα του χώρισε από τον πατέρα του και παντρεύτηκε τον Terry Keith Armstrong, που τον υιοθέτησε. Άρχισε με το τρίαθλο (αγώνες όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να κολυμπήσουν, να να κάνουν ποδήλατο και να τρέξουν) από την ηλικία 13 και κέρδιζε αγώνες. Στο γυμνάσιο ο Άρμστρονγκ άρχισε να εστιάζει στην ποδηλασία που ήταν το καλύτερο αντικείμενο του, και το 1990 κλήθηκε να δοκιμαστεί για την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Με λίγη προετοιμασία τελείωσε 11ος στο παγκόσμιο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδηλασίας του 1990 στην Ιαπωνία.
Ένας από τους κορυφαίους ερασιτέχνες στον κόσμο, Άρμστρονγκ ήταν ένα από τα φαβορί στο στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Τερμάτισε όμως 14ος.
Το 1993 έγινε ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες στον κόσμο, αφού έγινε ο νεώτερος ποδηλάτης που κέρδισε το παγκόσμιο πρωταθλήματα ποδηλασίας και νίκησε σε άλλους μεγάλους αγώνες. Πήρε μέρος επίσης στο πρώτο γύρο της Γαλλία για και κέρδισε ένα τμήμα, ή στάδιο, αν και δεν προσπάθησε να ολοκληρώσει την ολόκληρη πορεία με περισσότερα από 3.200 χλμ (περισσότερα από 2.000 μίλια).
Το 1995 Άρμστρονγκ κέρδισε το Classico San Sebastian καθώς επίσης και το γύρο Dupont, το μεγαλύτερη επαγγελματικό αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το επανέλαβε το 1996, αλλά τον Οκτώβριο εκείνου του έτους εντοπίστηκε με προχωρημένο ορχικό καρκίνο ο οποίος είχε κάνει μεταστάσεις στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του. Είχε πιθανότητα 50% για επιβίωση και υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Ο Άρμστρονγκ δηλώθηκε ελεύθερος από καρκίνος 1 έτος αργότερα. Επέστρεψε στην επαγγελματική ποδηλασία στα μέσα του 1998 και επέστρεψε γρήγορα με πέντε μεγάλες νίκες.
Ο Άρμστρονγκ ανήγγειλε την αποχώρησή του από το επαγγελματικό αθλητισμό μετά την έβδομη διαδοχική νίκη του στο του γύρου της Γαλλίας το 2005, αλλά τον Σεπτεμβρίου 2008 είπε ότι θα έβγαινε από την σύνταξη για να πάρει μέρος στον Γύρου της Γαλλίας το 2009, και θα προσπαθούσε να κερδίσει τον όγδοο Γύρου της Γαλλίας για να βοηθήσει και τις αντικαρκινικές οργανώσεις που υποστηρίζει.
Ο Άρμστρονγκ έχει επίσης τρέξει μαραθώνιους μετά την απόσυρση του και έχει καλύτερο χρόνο το 2:46:43, το οποίο είναι σχεδόν σε κλάση επαγγελματια μαραθωνοδρόμου. Ο Άρμστρονγκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές, και οχι μόνο της ποδηλασίας.

Ο Άρμστρονγκ έχει επίσης γράψει ένα πολύ επιτυχημένο βιβλίο It's Not About the Bike: My Journey Back to Life (2000)

Προσωπική ζωή 

Ο Άρμστρονγκ γνώρισε την Kristin Richard τον Ιούνιο 1997. Παντρέυτηκαν την 1η Μαΐου 1998 και έχουν τρία παιδιά: Luke, γεννημένος τον Οκτώβριο του 1999, τα δίδυμα Isabelle και Grace, γεννημένες Νοεμβρίου 2001. Η εγκυμοσύνη ήταν δυνατή μέσω του σπέρματος που Armstrong έλαβε τρία έτη νωρίτερα, πριν από τη χημειοθεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση. Το ζεύγος πήρε διαζύγιο Σεπτεμβρίου 2003.
Ο Άρμστρονγκ γνώρισε την τραγουδίστρια Sheryl Crow το φθινόπωρο του 2003 και αποκάλυψε τη σχέση τους τον Ιανουαρίου 2004. Το ζεύγος ανήγγειλε τον αρραβώνα τον Σεπτεμβρίου 2005 και το χωρισμό τους το Φεβρουαρίου 2006. Τον Οκτωβρίου 2007, Ο Άρμστρονγκ και η σχεδιαστής μόδας Tory Burch τελείωσαν μια σχέση μετά από αρκετούς μήνες. Ο Armstrong είχε σχέση με την αμερικανή ηθοποιό Kate Hudson από τον Μαΐου μέχρι τον Ιουλίου 2008. Τον Δεκεμβρίου 2008, Armstrong ανήγγειλε ότι η φίλη του, Άννα Hansen, ήταν έγκυος με το παιδί του. Το ζεύγος άρχισε σχέση τον Ιουλίου 2008.
Τον Ιούνιο το 2009 ο Άρμστρονγκ έχει το τελευταιο παιδί του τον Maxwell Edward "Max".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου