Powered By Blogger

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ








Βρισκόμαστε σε μία κωμόπολη κοντά στην επαρχία της Αθήνας .Είμαστε σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν πολλά μεταφορικά μέσα και σχεδόν όλοι κυκλοφορούν με τα ποδήλατα τους.

Βασικός ήρωας  είναι ένας 15 χρονος ο οποίος  πηγαίνει προς την κωμόπολη και όντας κατάξερος και βασανισμένος αντικρίζει ένα μικρό λευκό σπιτάκι. Αμέσως σκέφτηκε ότι έχει νερό για να πιει. Συναντά έναν παππού και συνομιλεί με τον νεαρό και έπειτα ο γέρος του προσφέρει νερό και φρούτα.Ο νεαρός του λέει πως πηγαίνει στην Αθήνα με τα πόδια.Ο γέρος έμεινε έκπληκτος και αμέσως τον οδήγησε σε μια αποθήκη για να του δώσει ένα ποδήλατο ώστε να πάει στην Αθήνα με αυτό. Όταν το πήρε τρομοκρατήθηκε γιατί δεν ήξερε να κάνει ποδήλατο. Αμέσως πήρε το ποδήλατο και άρχισε να προχωράει με αυτό. Ήταν πολύ αγχωμένος καθώς δεν ήξερε να κάνει ποδήλατο αλλά δειλά δειλά  έσφιξε τα δόντια και κατέβηκε την κατηφόρα με την βοήθεια των ποδιών του. Τελικά, μετά από λίγα μέτρα έμαθε να κάνει ποδήλατο και τότε ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα του.
Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή γιατί περιέχει εύκολες λέξεις και είναι  κατανοητές σε όλους. Το ύφος του κειμένου είναι ανεπιτήδευτο γιατί  είναι γραμμένο σε πεζό λόγο. Η αφήγηση είναι ζωντανή και παραστατική αφού ο νεαρός είναι πολύ αληθινός.Ο γέρος εμφανίζεται καλόκαρδος και φιλικός γιατί έδωσε ένα ποδήλατο στον νεαρό για να πάει στην Αθήνα πιο γρήγορα.
To θέμα του κειμένου είναι πρωτότυπο γιατί στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν χαρίζουν εύκολα τα πράγματα τους.Επίσης το θέμα είναι και πολύ ενδιαφέρον γιατί αρχικά ο νέος ξεκινάει να πάει στην Αθήνα με τα πόδια κάτι που είναι ασυνήθιστο σήμερα.Ο συγγραφέας στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους καθημερινά  αντικαθιστόντας το αυτοκίνητο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου